Press Clipping

Proglašeni pobjednici petog izdanja natječaja Moj Zaba Start

Na svečanosti u Zagrebu dodijeljene su nagrade sudionicima natječaja Moj Zaba Start Zagrebačke banke.

Na svečanosti u Zagrebu dodijeljene su nagrade sudionicima natječaja Moj Zaba Start Zagrebačke banke

Međunarodni bootcamp u Frankfurtu okupio je 180 mladih poduzetnika iz područja čistih tehnologija

Lijepa priča nedjeljom – Hrvatski znanstvenik razvija kapsule za prihranu biljaka koje štite okoliš

…na istraživanju koje je trajalo četiri godine radili su Luna Maslov Bandić, Slaven Jurić, Katarina Sopko i Kristina Vlahoviček Kahlina.

Kapsula startup tima profesora Vincekovića sama prihranjuje rajčice i salatu

Makabi agritech, startup ekipe s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, jedna je od šest hrvatskih kompanija koje su se ovaj tjedan predstavile na EIT Climate – KIC akceleratoru u Frankfurtu.

MAKABIFUN – mala kapsula za funkcionlanu hranu

VIDI e-novation natječaj vratio se na velika vrata. Tehnološka medijska kuća u suradnji s Institutom Ruđer Bošković te poznatim tehnološkim tvrtkama Rimac automobili, ByteLab i drugima nakon osmogodišnje je pauze ponovno organizirala natječaj za hi-tech inovacije. Deseteročlani žiri nakon više mjeseci i nekoliko krugova žiriranja odabrao je među 50 prijavljenih projekata najbolje. Nisu svi kvalitetni projekti mogli proći kroz žestoki filter žirija. Za one projekte koji imaju zanimljive koncepte i za koje smo procijenili da bi se mogli razviti u kvalitetne inovativne projekte Časopis Vidi dodijelio je priznanje COOL TECH IDEA.

Tri hrvatska startupa iz različitih djelatnosti okupila su se na zajedničkom projektu – optimizaciji u proizvodnji formulacija mikročestica koje bi se mogle primjenjivati u različitim industrijama. Riječ je o biotehnološkom startupu Makabi Agritech, startupu In silico koji se bavi računalnom dinamikom fluida te Ascaliji, koja razvija zelena industrijska rješenja.

“Na temelju određenih parametara pomoću softvera koji smo razvili mogu se kreirati mikročestice s optimalnim svojstvima za određeni industrijski proces. Istovremeno se optimizira i količina potrebnih kemikalija koje se koriste za proizvodnju mikročestica”, tumači Marko Vinceković iz Makabi Agritecha, s kojim so razgovarali o projektu.

Mikročestice odnosno mikrokapsule se mogu primijeniti za različite svrhe: u poljoprivredi, u proizvodnji hrane, u kozmetici, u medicini… To ovisi o vrsti bioaktivnih komponenata upakiranih u mikrokapsulu.